mandag, oktober 05, 2015

Bok nr. 70 - 2015: Om høsten

Vakre og tankevekkende betraktninger om verden, skrevet av en blivende far. 
"Nå, når jeg skriver dette, vet du ingenting om noe, hva som venter deg, hvilken verden du blir til i. Og jeg vet ingenting om deg. Jeg har sett et ultralydbilde, og lagt hånden på magen du ligger i." 

Et barn skal bli født. Og en far setter seg ned for å skrive til det. Han vil vise barnet hva som venter.

«Om høsten» er det første bindet i en personlig encyklopedi som forsøker å sirkle inn det karakteristiske ved tingene vi omgir oss med, og nærme seg verdens materialitet gjennom en serie korte beskrivelser. Noen forsøk handler om lysende øyeblikk hvor noe tilsynelatende ubetydelig får glans fra livet som står og betrakter det, mens andre er melankolske, fulle av sorg over det som går tapt. Men felles for dem alle, er at den verden som stiger frem gjennom dem, er en fantastisk verden.
.............................................................................
Denne boka er annleis enn noko anna eg har lese, og til å begynne med lurte eg litt på om den var verd å lese. Men eg blei etter kvart heilt betatt. Men så er eg altså Knausgård-fan!Boka består av 4 CD plater med ca. 60 korttekstar. Kvar tekst har eit ord/fenomen/ ting etc. til overskrift. Til dømes epler, biler, bensin, veps, hoggormer, ensomhet osv. Han filosoferer om tingen eller omgrepet/følelsen osv. Mens eg låg på solsenga i dag, las eg om oppkast, og begynte halvvegs å brekke meg. Dei to siste tekstane handler om trommer og øyne. Det høyrest litt rart ut, men det er kjempegode tekstar.

Ingen kommentarer:

Dagbok 2024: 5.mai

Klokka er no 18.13, temperaturen ute r + 13 grader C. Det har vore sol og fint i heile dag, men ikkje så varmt som i går. Eg vakna tidleg i ...