tirsdag, mai 31, 2016

Bok nr. 35 - 2016: Doppler.

Doppler av Erlend Loe (Lydbok-CD)
Sidan eg ikkje hadde tilgang til nettet, og alle bøkene eg hadde hamstra låg på datamaskina, måtte eg gjere ein vri. Eg sjekka at det var liv i Walkmannen og fann fram ei bok eg fekk av Einar for nokre år sidan. Eg hadde lese boka før, men ville gjerne lese den om att, og sidan den var i MP 3 format passa det ikkje å legge den inn på maskina og over på i-pod. Eg låg på solsenga mykje av sundagen og las boka om att, noko som var ei fin oppleving. Den er både morsom og tankevekkande.
Eg har også lese Volvo Lastvagnar, den var også bra, men eg likte Doppler best.
..................................................................
Doppler er en roman skrevet av Erlend Loe, utgitt av Cappelen forlag i 2004. Den handler om Andreas Doppler og hans kamp mot det han kaller «flinkheten». Erlend Loe har skrevet to oppfølgere til Doppler, Volvo Lastvagnar (2005) og Slutten på verden slik vi kjenner den (2015).

Handling[rediger | rediger kilde]

Boka handler om Andreas Doppler, en mann som ikke liker andre mennesker og som føler at samfunnet har tatt gal retning. Han har kone og to barn, men etter å ha falt av sykkelen og slått seg et sted i skogen, fant han ut at han heller ville tilbringe tiden alene i skogen. Han flytter derfor ut i et telt i skogen, bare noen hundre meter inn i skogen utenfor Oslo. Han begynner etter hvert å «jobbe mot flinkheten».
Tidlig i boka dreper Doppler ei elgku, men elgkuas kalv blir igjen. Etter hvert tar Doppler elgkalven til seg, gjør den til sin bestevenn og gir den navnet Bongo.
Etter hvert bestemmer Doppler seg for å bygge en totempæl til ære for sin avdøde far. Denne skal være minst elleve meter høy, og han får Bongo og sønnen til å hjelpe seg.
Det er ingen klar relasjon mellom karakteren Doppler og selve dopplereffekten. Det kan hende at det er Doppler som står stille utenfor samfunnet og derfor opplever det i en annen frekvens enn samfunnet selv.

Ingen kommentarer: