fredag, august 12, 2016

Bok nr. 52 - 2016: Morfar, Hitler og jeg.


Ida Jackson er barnebarnet til Per Pedersen Tjøstland - SS-mann, frontkjemper og redaktør for den nasjonalsosialistiske ukeavisen Germaneren. Hun fikk vite om morfarens bakgrunn ved en tilfeldighet.
"Morfar, Hitler og jeg" handler om hvordan hun måtte se familien sin - og seg selv - i et helt nytt lys. Hun lar leseren bli med på en reise inn i det ideologiske universet til Germanske SS Norge, kanskje den mest ekstreme organisasjonen i norgeshistorien. Forfatteren bruker det personlige for å formidle norsk krigshistorie på en ny måte. Og hun bruker møtet med fortidens ekstremisme for å forstå ekstreme strømninger i dag.

"Jeg er født i et Norge der krigen er et tema for actionfilmer, dataspill og humorprogrammer, der nazisme er synonymt med Caps Lock-misbrukende tapere i Dagbladets kommentarfelt. Jeg har vokst opp i en tid da krigen var et eventyr der alles besteforeldre var helter. Bortsett fra mine, viste det seg. En liten Wikipedia-artikkel avslørte at jeg ikke var etterkommer etter en «god nordmann»."

.........................................................................
Det er ikkje så mykje meir å seie om denne boka: Det er berre å lese den. Her var i alle fall mykje som eg ikkje kjende til når det gjeld 2. verdskrigen. Eg synest at forfattaren har gjort ein god jobb når det gjeld å fortelje om morfaren sin. Margrete har skrive om boka før. Anbefalt !!!!

2 kommentarer:

Margrete Trovåg sa...

Eg likte den skikkeleg godt, og syntest det var ekstra spennande at ho ikkje "berre" skreiv ein biografi, men òg skreiv om tankar ho gjorde seg medan ho arbeidde med stoffet.

Besta sa...

Ja, boka var både interessant og lærerik.