søndag, juli 16, 2017

Bok nr. 22 - 2017: Hett blod, nerver av stål

Hett blod, nerver av stål av Arto Paasilinna (Lydbok-CD)
Hvordan lever man med å få spådd dødsdagen sin samme dag som en fødes? Det er skjebnen til lille Anti Kokkluoto, som fødes kort tid etter at Finland er blitt fritt.

En dag i januar 1918, fødes en liten gutt som får navnet Anti Kokkoluoto. Hans jordmor, som også driver som selfanger og sjaman, forteller at han kommer til å leve til den 12. juni 1990.

For å teste spådommen utfordrer Anti døden gang på gang. Men han overlever både borgerkrig, Vinterkrig og den finske fortsettelseskrigen. Etter krigen blir han familiefar, entreprenør, politiker og til og med olympisk mester i pistolskyting. Han dras også inn i en lyssky historie der store mengder våpen skal skjules etter krigen.

Det er et mangfoldig liv, men tiden for hans varslede død nærmer seg. Anti Kokkoluoto gjør seg klar, og organiserer det som skal bli en heidundrende fest med over 1000 gjester. Men stemmer spådommen og vil vår helt med varmt blod og nerver av stål dø på den fastlagte datoen?
.....................................................................................
Eg har lese veldig mange bøker av denne forfattaren, somme hysterisk morsomme, andre ikkje fullt så bra. Denne boka er heilt annleis og meir alminneleg. Det er "den vesle historia i den store " - enno ein gong. Vi fylgjer Anti frå han blir fødd til den dagen han skal dø-i følgje jordmora. Og som alle andre lever Anti i ein historisk kontekst. Lite visste eg om finsk historie før, kanskje litt meir no. Boka er grei nok, men blir nok aldri ein "bestseller". Den er meir alminneleg enn bøkene til Paasilinna plar vere, men er kjenner att forteljaren. No skal eg vere varsam med å vurdere bøker når eg les så lite om gongen og brukar vekesvis på 4 CD-plater.

Ingen kommentarer: