tirsdag, juli 07, 2015

Bok nr. 51 - 2015: Drep ikke en sangfugl.


«Skyt så mange skjærer dere vil, men husk at det er en stor synd å drepe en sangfugl.»
Dette er rådet sakfører Atticus Finch gir sine barn Scout og Jem mens han selv forsvarer en farget mann som er tiltalt for å ha voldtatt en hvit kvinne. Handlingen utspilles i en liten sørstatsby i 1930-årene, og voldsomme hendelser slår brutalt inn i de to barnas trygge liv - hendelser som gir dem et brått innblikk i de voksnes merkelige og fremmede verden. Gjennom barnas blikk skildrer forfatteren menneskers irrasjonelle holdninger til raser og klasseskiller med varme og nådeløs ærlighet.
«Drep ikke en sangfugl» (1960) ble en bestselger over natten. I 1961 fikk forfatter Harper Lee Pulitzer-prisen, og hun har også fått en rekke andre litterære priser og utmerkelser. Romanen er blitt en tidløs klassiker, den er oversatt til 40 språk og er solgt i over 30 millioner eksemplarer verden over.
....................................................................
Nelle Harper Lee (født 28. april 1926) er en amerikansk romanforfatter som kjent for hennes Pulitzerprisvinnende roman fra 1960, Drep ikke en sangfugl, som fortalte om rasismen hun var vitne til som barn i hennes hjemby Monroeville i Alabama. Selv om Lee kun utga denne ene boken i løpet av et halvt århundre, ble hun belønnet med Presidentens frihetsmedalje for sitt bidrag til litteraturen.[1] Lee har mottatt en rekke æresbevisninger, og har avstått å tale ved hver anledning. Hun var assistent for sin nære venn Truman Capote i hans undersøkelser for boken Med kaldt blod (1966).[2] Romanen har vært pensum for generasjoner av skoleelever og solgt i mer enn 30 millioner eksemplarer.[3]
I februar 2015 da hun var 88 år gammel, bortimot blind og døv etter et slag i 2007, og etter en levetid fastholdt at hun aldri ville utgi ytterligere en roman, ga hun en meddelelse gjennom sin advokat at «Jeg lever og sparker og er lykkelig som bare det med reaksjonene med Vaktposten[4][5] hvilket innebar at Lee ville utgi sin andre roman, Sett ut en vaktpost, skrevet før hennes første roman som utkom for 55 år siden. Amerikansk utgivelse den 14. juli 2015, og vil bli samtidig utgitt i oversettelse i minst 25 andre land, inkludert Norge.[3]
....................................................................................................


Denne boka las eg første gong i 1961, då den kom i Den norske bokklubben. No har eg lese lydbokversjonen. Boka er blitt omsett på nytt til eit meir moderne språk.
Eg hugsar ikkje så mykje frå første gong eg las boka, det er trass alt over 50 år sidan, men eg hugsa at boka var god og det er den framleis. Ser fram til å lese "Sett ut en vaktpost" når den kjem.


"Drep ikke en sangfugl" er også filma, med Gregory Peck i hovudrolla.

1 kommentar:

Hildegard sa...

Eg vart også "gripen" av denne boka, såg filmen for mange år sidan. Kjøpte DVD-filmen på nettet for eit par år sidan. Ønskjer dokke god tur, de siktar dokke vel inn på ein stad med sommarver?

DAGBOK 2024: 16 MAI

Idag har maskina mi fått ein ny ide; når eg vil ha små bokstavar; så skriv no store ; og nåreg vil ha store så skriv ho små: Derfor må eg si...