søndag, februar 02, 2014

Bok nr. 6 - 2014: Sanger til Willow Frost.

Seattle, 1934: Tolv år gamle, kinesisk-amerikanske William Eng har bodd på barnehjemmet Sacred Heart siden moren ble båret bevisstløs ut av den trange leiligheten deres fem år tidligere. På septemberdagen som barnehjemmet har bestemt skal være alle gutters bursdag, blir William og de andre tatt med på kino. Da bildene av en orientalsk sangerinne glir over lerretet, får William hjertet i halsen: Tross hennes glamorøse ytre er William overbevist om at filmstjernen Willow Frost er moren hans.
Bestemt på å finne Willow og bevise at moren er i live, rømmer William fra Sacret Heart sammen med venninnen Charlotte. Mens de leter seg frem i Seattles nedslitte gater, blir de nødt til å konfrontere mysteriene rundt Williams fortid og hans forbindelse til den eksotiske filmstjernen.
Men Willow Frosts historie er mye mer komplisert enn Hollywood-fantasiene som William har sett på lerretet.
I Sanger til Willow Frost tar Jamie Ford leserne med på en følelsesmessig oppdagelsesreise til 20- og 30-tallets USA, til Seattles Chinatown og til Hollywoods magiske barndom. Det er en besettende historie som alle som noen gang har savnet en familie og et sted å kalle hjemme, vil kjenne seg igjen i.
.........................................................................................
Handlinga i boka er lagt til Chinatown i Seattle på 1920-30 talet. På denne bakgrunnen har forfattaren "måla" den gripande historia si. Det er berre det, at meg grip den ikkje. Ikkje mykje i alle fall. Det har noko med måten historia blir fortalt på. Språket er rett og slett ikkje godt nok, og boka minner litt for mykje om ein "bestseller". Boka er lett å lese, og egnar seg godt for lydbok. Duc-Mai-The les godt. Det eg likar er bakgrunnshistoria, og til dels etterordet til forfattaren. Men eg spør meg sjølv: Er eit slikt etterord naudsynt om historia er godt fortalt? Er det viktig å vite kva som er sant og kva som er dikta? Og i tilfelle forfattaren vil forklare boka si, kunne han ikkje gjort det først i staden for til slutt. Les gjerne boka, den har fått terningkast 5.

Ingen kommentarer:

DAGBOK 2024: 16 MAI

Idag har maskina mi fått ein ny ide; når eg vil ha små bokstavar; så skriv no store ; og nåreg vil ha store så skriv ho små: Derfor må eg si...