tirsdag, januar 12, 2010

Bok nr.2 - 2010:Hundre år


No har eg lese ut denne boka, den var lettlesen med sine 13 CD-ar.
Denne lydboka er spesiell på den måten at heile boka blir lesen på nordlandsdialekt, ikkje berre dialogane.Og det er drivande godt lese.Lesaren varierer stemmen, men ho overdriv ikkje.
Boka er mangfoldig; eg vil ikkje kome med noka lang bokmelding, men eg vil tilrå at de les boka sjølve.Det er ei slik bok eg gjerne skulle ha skrive sjølv, hadde eg visst meir om formødrene mine( og vore forfattar).
Det er ikkje sikkert Wassmo veit alt heller, men det ho ikkje veit, det diktar ho.Dette med å blande fiksjon og fakta er visst noko som er veldig in for tida.
Ho hoppar fram og tilbake i tid, men det er ikkje noko problem, for ho opplyser om tid og stad først i alle kapittel.Menneska skildrar ho så det er ei fryd, vi ser dei for oss og synest vi kjenner dei etter kvart: Oldemora, det staselige Sara Susanna som står modell for engelen på altartavla; bestemora Elida som flyttar med heile familien til Oslo, og mora som kjøper seg sykkel for pengar ho sparer.
Wassmo er to år yngre enn eg, derfor tenkjer eg mine eigne formødrer inn i rollane, sidan dei levde på samme tid som forfattaren sine. Ho tek også med ein heil del av det som rører seg i tida, både politisk og kulturelt.

Om boka har stor litterær verdi, kan eg ikkje svare på. Men eg hadde i alle fall glede av å lese den.
Boka kan minne både om bøkene om Tora og dei om Dina. Og eg tek vel ikkje mykje feil om eg meiner boka vil bli lesen og likt av kvinner, heller enn av menn.
Dette var ein rotete og ufullstendig omtale, de finn sikkert betre bokmeldingar på nettet.
PS: Eg vil tilrå at de les boka som lydbok, det gjer den veldig autentisk!

Ingen kommentarer:

Dagbok 2024: 25.april i dag.

 Bilde frå turen min i dag- På det øvste bildet ser vi gjengen som har tatt ned masse ore-skog og rydda fint opp. I dag hadde dei ei maskin ...