torsdag, juni 16, 2011

Vermelding 16.juni - 2011

Klokka er  snart halv åtte, og vi har hatt oss ei solstund på altanen etter at vi kom heim frå pensjo-turen til Runde. Det har vore ein strålande, varm og deilig dag. Bildet har eg tatt gjennom vinduet mens vi sat inne og åt middag.Akkurat no er temperaturen ca+21 grader C, men det har vore varmare før i dag. Vi kunne ikkje ha vore heldigare med veret.
Eg trudde eg skulle snike meg til ein fridag i dag, men det første som skjedde då eg møtte fram i dag tidlig, var at "Formannen" stakk til meg ei blokk og ein ny penn, begge med bankens logo.
Derfor skriv eg lite om turen her og no. Når eg har skrive referatet, skal eg legge det inn på pensjonistbloggen min. Men nokre bilde tek eg med.

Den 8.mars 1725 forliste det hollandske skipet Akerendam utanfor Runde.Meir enn 250 år senare fann nokre hobbydykkerar restar av skipet, og massevis av gull og sølvmyntar, då dei dykka i dette farvatnet. Delar av den såkalla "Rundeskatten" er no på utstilling på Miljøsenteret på Runde.
Her kan de sjå ein modell av skipet som er utstilt i ein glasmonter. Skipet var på veg til det så då vart kalla Ostindia for å kjøpe krydder. For å unngå sjørøverar i Den engelske kanalen tok dei ei nordlig lei. Dei råka ut for orkan og slik gikk det til at skipet forliste ved norskekysten.
Ombord i skipet var der minst 16 store kister, mange fylt med gull og sølvmyntar, men også andre ting.Pengane skulle dei bruke til å kjøpe krydder, som dei, når dei kom tilbake til Europa, kunne selje for  14 gonger meir enn dei hadde betalt. Men rundt om på somme gardar på Runde har dei funne kister som slett ikkje har lagt lenge i sjøen. Nokon må ha funne dei, med eller utan innhald. Ingen veit.
Her ser vi ein liten del av myntane som blei funne på havbotnen.


Der var også ei mengde med utstoppa fuglar og dyr på utstillinga.

1 kommentar:

Hildegard sa...

Kjekt at det var ein vellukka tur. Veret har sjølvsagt mykje å seie.
Skal lese pensjonistbloggen.
God helg!

Dagbok 2024: 25.april i dag.

 Bilde frå turen min i dag- På det øvste bildet ser vi gjengen som har tatt ned masse ore-skog og rydda fint opp. I dag hadde dei ei maskin ...