tirsdag, februar 25, 2020

Bok nr. 11 - 2020: GavenGAVEN

Bare den som kan se med det innerste øyet,
kan forstå de klokes hemmelighet.
Siden hun var liten, har Anne visst at hun er født med en gave, en evne til å se, og et kall til å hjelpe syke og lidende. I stedet for å være stolt over denne gaven, gjemmer hun den bort. Hun vil ikke være annerledes.

Vinteren 1841 reiser Anne fra Vardal til Christiania for å tjene hos byens mest berømte gullsmed og hans unge, vakre kone. Hun har valgt den veien hun tror er den rette. Det eneste hun har med seg er noen tørkede planter, en sort bok og en hemmelighet. Men livet i Christiania er ikke som hun hadde trodd, og det er først da hun tror at hun har mistet alt, at Anne finner kraften til å stole på hvem hun er.
Gaven er en roman basert på livet til Anne Brannfjell, husmannsdatteren som ble Norges mest kjente kloke kone. Den er en fortelling om frykt og fortielse, men også om kjærligheten og tillitens plass i våre liv, og om mulighetene som åpner seg når vi våger å stå ved oss selv. Gaven er en historie om dyp fattigdom, svik og krenkelser, men det er også en kjærlighetshistorie om mot, håp og om å finne veien hjem.
Ellen Vahr er Anne Brannfjells tipp-tippoldebarn
……………………………………………………………………………..
Denne boka på nesten 400 sider har eg lese på kort tid. Eg likar å lese bøkerfort, då blir opplevinga meir intens. Ellen Vahr har skrive ein roman om tipptippoldemor si, Anne Brannfjell, som var det som den tida heitte klok kone. Det vil seie at ho kunne helbrede folk med uttrekk av plantar etc.+ diverse mystiske ritual.
Boka er på mange måtar litt gammaldags i skrivemåten, men lett å lese. Eg synest det var interessant å lese-mest fordi mykje var henta frå røyndommen i Christiania på 1800-talet.
For meg kom det fram ei fortelling som farmora mi fortalde. Då far min var liten tok ho han med til ei slik kone, fordi ho meinte han hadde "vannhode". Den kloke kona hadde nokre underlege ritual, men bestemor var sikker på at det var ei god dame, for ho las Fadervår mens ho smelta bly i ei panne.
Les gjerne denne boka.

Ingen kommentarer:

Dagbok 2021: 23.juni

Klokka er 15.05, temperaturen ute er + 17 grader, men eg synest det er litt kaldt. Det er litt tidleg å skrive blogg, men eg hadde pause no...