mandag, desember 08, 2014

Dagbok 2014: 8.desember

                        Brasiliansk fruktkake.

Bland saman:
                       2 dl kveitemjøl

                       1,5 dl sukker
                       1 ts bakepulver
                       1 ts vaniljesukker


                        1/2 kilo dadlar og rosiner
                        (kan også bruke anna tørka frukt)
                        1/2 liter nøttekjernar, mest heile paranøtter


                        3 store egg som du har vispa lett saman


Bland frukta i det tørre, slå egga over. Bland.
Steik i rund form 26 cm i diameter -150 grader i 1 1/4 time
..............................................................
Denne oppskrifta har eg fått av ei veninne, og eg lagar kaka kvar jul. Den er verdens mest lettvinte, og verken frukt eller nøtter skal hakkast på førehand. Når ein serverer kaka skjer ein den opp i tynne skiver med kvass kniv. Eg plar pakke den ferdige kaka inn i al-folie og la den modne nokre dagar før eg ev. frys den.
Som sagt plar eg lage denne kaka kvart år, og det går alltid bra. Men så skjer altså ulykka. I DAG.
Eg hadde laga alt klart, berre egga stod att. Eg fann ut at eg like godt kunne vispe dei i miksaren, sidan den likevel stod framme. Eg har ei slik uttrekkbar hylle til miksaren, og eg føler meg aldri trygg når miksaren står der, så eg plar passe på. I dag fann eg på å smørje forma mens miksaren gjekk. Og pang! Der låg den i golvet, i lag med ei stor søyle av vispa egg.
Eg var heilt åleine inne, og det var bra! Det kom nokre ufine gloser...... Så tørka eg opp det grøvste før eg ropte på Nils. Vi sjekka at miksaren var i orden, etter eit lite inngrep, og så tok Nils teppet ut for å vaske det. Det skulle vaskast til jul i alle fall. Og eg har fått vaska golvet. Men først måtte eg piske nye egg og lage ferdig kaka. Eg har nok gjort ein liten feil der også, for eg la ikkje merke til at det stod 1/2 kilo frukt, men 1/2 liter nøtter. Eg las kilo på begge. Elles har det ikkje skjedd så mykje anna under julebaksten. I går sleppte eg taket i ein kopp smelta margarin, så då vart i alle fall eine hjørnet av kjøkkenet grundig "smørvaska". Eg stressar ikkje med julebakst, for eg veit at det blir ikkje ete så mykje kaker. (No tok eg ut kaka som ser heilt fin ut).
Elles sluddar det ute, det ligg litt kvitt på marka, så det er fint vêr å vere inne i.Temperaturen ligg på ca +2 grader. Nils er glad for alt som smeltar, så han slepp å mòke.
I morgon tysdag skal Erlend spele på Spinneriet midt på dag. Torsdag kveld er det førjulsfest på Folkestad skule og sundag førstkomande er det ballettshow i Ørsta, midt på dag. Ja, og så får vi besøk av Margrete og Ingeborg på onsdag, då skal dei til Ørsta på julehandel. Mykje som skjer denne veka altså. Kjekt det.
No skal vi snart ete tidleg middag, det blir restar frå i går.

2 kommentarer:

solveig sa...

Svært typisk! Ver glad det ikkje gikk verre ...

Anonym sa...

No er mi fruktkake komen i omnen. Eg og har laga den i mange år. I fjor begynte eg med aprikoser i etter å ha lese her på sida. Veldig godt!

Dagbok 2024:22.desember

                                                 Starevegen i dag Klokka er no18.07, temperaturen ute er    grader C og det regnar litt småt...