lørdag, august 16, 2014

Kim Leine



Kim Leine Rasmussen (født 28. august 1961 i Seljord i Telemark) er en dansk-norsk romanforfatter.[1]
Han ble født i Norge, og flyttet til Danmark som 17-åring, hvor han utdannet seg til sykepleier. Siden flyttet han til Grønland, der han bodde i 15 år. I 2004 vendte han tilbake til Danmark, og debuterte der med romanen Kalak i 2007.
For sin siste roman, Profeterne i Evighedsfjorden fra 2012, om den norskfødte misjonær Morten Falck i Grønland, og hans møte med den karismatiske predikant Habakuk og dennes kone Maria Magdalene, ble han tildelt De Gyldne Laurbær i 2013.[2] For samme roman fikk han Jytte Borberg-prisen, Politikens Litteraturpris og Statens Kunstfonds Produktionspræmie i 2012, samt Radioens romanpris i 2013. [3]
I 2013 ble han tildelt Nordisk råds litteraturpris for Profeterne i Evighedsfjorden.
.......................................................................
Såg eit intervju med denne forfattaren på TV etter at eg hadde lese "Profetene i Evighetsfjorden" for første gong. Det vart til at eg las den tjukke boka ein gong til, og sidan las eg Valdemarsdag.
No les eg sjølvbiografien hans "Kalak"( namnet tyder grønlender) som er den første boka han skreiv. Eg skulle ønske eg hadde lese den først, for alt han skriv etter den, har også opphav i hans eige liv. Eg vil anbefale alle som toler litt både gørr og anna uhumskheiter å lese bøkene til Kim Leine. Noko av dei råaste og mest direkte skildringar finn du her. Her er ingen ting innpakka i rosa silkepapir, eller pynta på annan måte.Og der er ein slik driv i tekstane at du har lese 100 sider før du veit ordet av det.Han kjem med ny bok no i haust. Han skriv på dansk, og overset sjølv bøkene til norsk.

2 kommentarer:

solveig sa...

Ein kollega av meg har akkurat anbefalt bøkene hans. Får låne når ho er ferdig.

Besta sa...

For all del-les sjølvbiografien først. Då får du betre utbytte av dei andre bøkene.Eg er snart ferdig med Kalak og skal blogge om den i løpet av dagen.

DAGBOK 2024: 19. APRIL

  Dette bildet er eit par veker gammalt, eg har ikkje fått orden på bildebruken enno. Klokka er no 17.20, temperaturen ute er+8 grader, det ...