lørdag, juni 28, 2014

Bok nr 42 -2014: Rettsstridig forføyning. En roman om kjærlighet.

Ester Nilsson er poet og essayist og et fornuftig menneske i en fornuftig relasjon. En dag får hun en forespørsel om å holde et foredrag om kunstneren Hugo Rask. Fra om med det øyeblikket blir tilværelsen hennes endret og formet av et i utgangspunktet uskyldig, men altoppslukende begjær.
Ester har lenge vært fascinert av Hugo Rask, og da hun holder foredraget, sitter kunstneren selv blant publikum. Han er fullstendig henført, og etter forelesningen møtes de to for første gang. En form for kjærlighetshistorie innledes mellom Ester og Hugo, banal i all sin enkelhet og ondskap, storslagen i sin altoppslukende hengivenhet.
Rettsstridig forføyning er et tidløst drama om lidenskap og makt, frihet og fornuft, som forfatteren ikke bare iscenesetter, men dissekerer. Med djerv humor og enestående presisjon, blottlegger Lena Andersson forelskelsens systematiske selvbedrag.
Romanen har tatt svenske lesere og kritikere med storm, og vant Augustprisen for beste svenske skjønnlitterære utgivelse i 2013.
..........................................................
Eg har lese papirutgåva av denne boka. Det er ei "lita" bok på 180 sider. Ei veninne anbefalte meg denne boka, ho var veldig begeistra for den. No har ho ein annan erfaringsbakgrunn enn eg, og kjende seg veldig att i hovudpersonen, Ester.
Det som eg har kopiert frå nettet, seier det meste om boka. Elles vil eg påstå at boka er svært "litterær" -dvs. at her er mykje teori, filosoferingar etc. Boka krev nok at ein les litt meir konsentrert enn det eg har gjort.Men at den er god er det ingen tvil om.

Ingen kommentarer:

DAGBOK 2024: 19. APRIL

  Dette bildet er eit par veker gammalt, eg har ikkje fått orden på bildebruken enno. Klokka er no 17.20, temperaturen ute er+8 grader, det ...