onsdag, november 09, 2011

Bok nr.64 -2011: 1 Q 84 av Haruki Murakami

Dette er første boka i ein trilogi. Eg har nettopp lese den ferdig og har bok nr.2 klar. Den tredje boka kjem over nyttår. Det vert sagt at dette er den største boksuksessen i Japans historie, men ein anna stad las eg at "Murstenen  ble for lett". Sjølv vil eg ikkje verken dømme eller bedømme bøkene før eg har lese meir. Dei som har lese Kafka på stranden kjenner denne sida av forfattaren og veit at ikkje alt er like lett tilgjengelig,men  ikkje tungt eller kjedelig heller.
Tittelen på boka kan virke underlig. Opphavet til den er George Orwell sin framtidsroman 1984 som kom ut i 1949. Der fantaserer han om korleis verda vil bli i t.d.1984. Murakami har lagt handlinga i boka si til dette året og til heimlandet sitt Japan.
Det er til å begynne med to forteljingar. Den om Aomane som har ein jobb som trenar, men somme tider tek livet av menn. Og forteljinga om Tengo, matematikklæraren som drøymer om å skrive romanar.Vi får annakvart kapittel om kvar av desse to. Men så dukkar det opp den eine forteljinga etter den andre inne i desse to, og til slutt er det eit konglomerat av tekstar; eventyr, faktatekstar, mysterier osb. Og det er sannelig ikkje lett å forstå kvar det ber av.Men ein forstår sjølvsagt at ein eller annan gong skal det bli orden i kaos.
Noko som forundrar meg litt med denne forfattaren er at han så ofte viser til europeisk litteratur og musikk, og til amerikanske filmar, veldig sjeldan til japansk kultur.Les meir om boka på nett, eller om du er Marakami-fan (slik som eg)-så les bøkene.

Ingen kommentarer:

Dagbok 2024: 25.april i dag.

 Bilde frå turen min i dag- På det øvste bildet ser vi gjengen som har tatt ned masse ore-skog og rydda fint opp. I dag hadde dei ei maskin ...