lørdag, desember 13, 2014

Bok nr. 80 -2014: Huset Dilberne


 Huset Dilberne av Fay Weldon (Innbundet)
Fay Weldon skapte den klassiske TV-serien "Herskap og tjenere", en forløper til Downton Abbey. Nå gjør hun igjen det hun kan aller best. Tar oss tilbake til den fasinerende epoken i Storbritannia ved utgangen av det nittende århundre hvor vi gjennom tre uker følger livene til herskap og tjenere. Londons beste strøk, 1899: I herskapshuset til jarlen av Dilberne serveres det fortsatt ni retter til middag, og kvinnenes kjoler er drapert med diamanter, til tross for at familien står på konkursens rand. Lady Isobel Dilbernes eneste løsningen er å gifte bort sin sønn Arthur til en velstående arving. Men hvordan skal hun håndtere tjenerskapet som vet alt for mye om Arthurs fortid? Løsningen finnes i USA. Minnie O'Brien fra  Chicago er rik nok, men datter av en brakkebaron og en vulgær mor med en tvilsom fortid. Et utforende valg når en britisk overklassefasade skal reddes.
................................................................
Dette er den første av tre bøker. Eg har lese papirutgåva innimellom andre aktivitetar. Den er veldig lettlesen, så det går bra å lese berre litt om gongen. Margrete las desse bøkene, og så overtok eg;  har dei to andre liggande, så vi får sjå kva det blir til.
Dei som hugsar "Herskap og tjenere" og som har sett "Downton Abbey" veit kva det dreiar seg om. Men bøkene , som er skrivne i ein lett ironisk tone, har litt meir snert enn TV-seriane. Dessutan får vi vite litt meir om kva som skjer elles i verda i dette tidsrommet. I første boka er handlinga lagd til året 1899-det året pappa fart fødd.

Ingen kommentarer:

Dagbok 2024: 24.april

                           Eg gjekk ein runde på Vernet før eg for på møte. Klokka er no 18.04, temperaturen ute er + 7 grader, sola skin no...