fredag, juni 06, 2014

Bok nr.36 - 2014: Mordene i Betlehem


Mordene i Betlehem
Dette er noe så sjeldent som en krimroman fra Midtøsten. Matt Rees plasserer sin krimgåte midt i den pågående konflikten mellom Israel og Palestina, og boken er like mye et bilde av livet under en okkupasjonsmakt som oppklaringen av en forbrytelse. Men her selvsagt også et mysterium: Det har skjedd et drap, tilsynelatende likt så mange andre: En palestiner, aktiv i motstandsbevegelsen, blir drept av israelske soldater. Antikvitetshandleren George Saba blir deretter arrestert av palestinske soldater for å ha vært kollaboratør. Hans gamle lærer, Omar Yussef, vet at dette ikke er sant, og bestemmer seg for å renvaske sin venn.

Martyrer.

Matt Rees tegner et sørgelig bilde av tilstanden i Betlehem. Overgangen mellom banditt og frigjøringskjemper er vag, og med jevne mellomrom utpekes martyrer og forrædere slik at fiendebilder og helteroller opprettholdes. Ingen er interessert i å renvaske Saba, som er kristen, tvert imot setter Yussef seg i stor fare ved å prøve å finne ut hva som har skjedd. Både politi og advokater arbeider under press om å gjøre det politisk ønskelige.

Moral.

Men Omar Yussef er en eldre mann med gode kontakter og tålmodighet, og ser dette som sin mulighet til å gjøre det han alltid har lært sine elever: Være trofast mot sine idealer og aldri gi opp. Matt Rees skriver med stor innlevelse, ikke minst når han skildrer de ulike menneskene som dukker opp i romanen. Mordene i Betlehem er både en spennende og en trist leseropplevelse, og en deilig avveksling fra standardkrimmen.
..........................................................................................
Eg har brukt altfor lang tid på denne boka, fordi eg har vore oppteken med andre ting enn lesing.
Derfor har eg fått lite samanheng i det som skjer, eg har hatt problem med namna etc. Mitt råd til dei som gjerne vil lese ei bok frå dette området: Les boka på papir! Opplesaren er nokså irriterande, fordi han rett og slett BRØLER innimellom. Boka er delvis "based on a true story".

 

Ingen kommentarer:

Dagbok 2024: 5.mai

Klokka er no 18.13, temperaturen ute r + 13 grader C. Det har vore sol og fint i heile dag, men ikkje så varmt som i går. Eg vakna tidleg i ...