mandag, desember 16, 2013

Bok nr.70 - 2013: Bellman & Black

England, tidlig på 1800-tallet: William Bellman er ti år og fire dager gammel, og en mester med sprettert. En dag skyter han en kornkråke. Episoden er tilsynelatende bare en av mange guttestreker, men skuddet får fatale følger. Kornkråker glemmer nemlig aldri.
Noen år senere: William er en av landsbyens største menn, og har gjort onkelens spinneri til en blomstrende forretning. Han har funnet sitt livs kjærlighet og satt fire vakre barn til verden.
Men plutselig snur hellet. Moren dør, og i begravelsen kjenner William et ubehagelig blikk i nakken. I øyekroken ser han omrisset av en mystisk, svartkledt mann. Like etter rammes landsbyen av en epidemi, og Williams kone og barn blir alvorlig syke. Desperat etter å redde det mest dyrebare han har i livet, satser William alt på et partnerskap med den svartkledte fremmede.
Diane Setterfield trollbandt en hel verden med sin millionselgende debut Den trettende fortellingen. Oppfølgeren Bellman & Black er en underholdende og mørk fabel om én manns kamp for å redde seg selv og det han har kjært. For når vet man egentlig at man har gjort opp for fortidens synder?
....................................................................
Eg hadde ikkje undersøkt kva slags bok dette var før eg begynte å lese. I dette tilfellet var det litt dumt. Med unntak av nokre undelige kråkehistorier til å begynne med, var det ei nokså tradisjonell historie om rikdom, fattigdom og død. Men etter kvart forstod eg at denne teksten kunne lesast på ein heilt annan måte, som ein fabel t.d. Og då vart det interessant! På samme tid som teksten kan lesast som ein tankevekkar om å gripe dagen, er den også full av humor. Det kjem av på korleis ein ser det. Forfattaren skriv godt! Og oversettaren må også ha gjort ein god jobb.
"Den trettende fortellingen" blei ein bestseljar, det trur eg neppe denne blir. Men kven veit?

Ingen kommentarer:

Dagbok 2024: 24.april

                           Eg gjekk ein runde på Vernet før eg for på møte. Klokka er no 18.04, temperaturen ute er + 7 grader, sola skin no...