onsdag, desember 09, 2015

Bok nr. 87 - 2015: Bror din på prærien



Bror din på prærien

Bror din på prærien» er ein slektsroman og westernroman, fortalt på same sanselege vis og i same poetiske språk som den lovpriste «Slåttekar i himmelen».
Eilert Knutsen er berre seksten og eit halvt år gammal da han går om bord i dampskipet i Kristiansund med kurs for Amerika. På kaia står far hans, slåttekaren Knut Hansen Nesje, blinda av tårer. Seks veker seinare bankar Eilert på døra hos tante Gjertine i Day County, Sør-Dakota.
Eilert er ein vakker ung mann, godt over seks fot høg, og jentene i det nye landet ser ikkje vekk, dei set snarare blikket rett på han. Da han kysser den dragande Jenny Mortenson, er det både med sterk lyst og frykt for å bli bunden. Han forsøker å la arbeidet styre han.
Det skal kome ei stor og gjennomgripande omvending i Eilerts liv, som om han har vore på feil spor. Etter tolv år som fri arbeidshand i Sør-Dakota, Minnesota og Wisconsin, bryt han opp – på same måten som 50 000 andre nordmenn – og startar på den lange reisa til Albertaprærien i Canada. Han tar land ved Hesteskoen i Donalda hausten 1905.
Heime i Norge ser Nesje at åra går, og han uroar seg for om han nokon gong skal få sjå sonen sin att i dette livet.
.........................................................................
Denne boka er på same måten som "Slåttekar i himmelen" ei slektshistorie, verdshistorie og ikkje minst kulturhistorie. Boka er framhald av "Slåttekar i himmelen" og skriven i same "ånd". Så dei som likte slåttekaren, vil like denne også, slik eg gjorde. Anbefaler lydbokversjonen som forfattaren sjølv har lese inn.
Bok nr.3 kjem neste haust. Då skal eg lese om att nr. 2 før eg får den siste. Viss eg greier å vente så lenge, då.
Som eit lite apropos kan eg nemne at morfaren min og bror hans reiste til Amerika på slutten av 1800-talet. Besten kom heim att, men bror hans vart verande. Også den familien returnerte til Norge, men det var mange år seinare.





Ingen kommentarer:

Dagbok 2024: 17.april

                Dette var pynten på "Vernet" i fjor. Det kjem vel ein likeins i år. Klokka er no 17.20, temperaturen ute er + 9 gr...