søndag, oktober 25, 2015

Bok nr. 76 - 2015: Mormor danset i regnet.


Tre generasjoner kvinner og én mørk hemmelighet.

Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Mens hun rydder i huset, kommer hun over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev hun skrev i 1946. Brevet har tysk poststempel. Det er helt ukjent for Juni at mormoren var i Tyskland like etter krigen, og hun bestemmer seg for å nøste opp hennes historie.

Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Der blir hun konfrontert med en brutal og ukjent krigshistorie. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

Mormor danset i regnet handler om en kvinnes fortielse og dens følger for datteren og barnebarnet. Men aller mest er dette en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft. Romanen er basert på sanne historier og faktiske hendelser.
..........................................................................................
Boka har to fortelle-stemmer, og to opplesarar. Rammefortellinga har ein "jeg"- fortellar og er lagt til vår tid. Den fortellinga er den minst interessante.
Den mest interessante er fortellinga om Juni si mormor som i slutten av krigen gifter seg med ein tysk soldat. Når krigen er slutt reiser dei til heimstaden hans i Aust-Tyskland. Men ingen ting blir slik dei trur. Denne historia frå krigen og etterkrigstida har til denne tid vore nokså ukjend for dei fleste av oss. Trude Teige har samarbeida med Ragnar Ulstein for å få fram historia frå Tyskland etter krigen.
Første gongen eg var i Hamburg var i 1958. Då vart eg litt sjokka over at så mykje minte om krigen. Her heime var det ikkje så mange spor etter krigstida, men i Hamburg var der mange halvbomba hus, og på gata gjekk krigsinvalidar og tigga.
Tyskland og det tyske folk leid også under krigen og etter krigen. På grunn av krigshistoria er boka verd å lese.
(Den er på 6 CD-plater)


1 kommentar:

solveig sa...

Eg skal begynne på den no!

Dagbok 2024: 28.mars. I dag fyller eg 84 år.

Klokka err no17.03, temperaturen ute er+ 10 grader, det er lettskya og fint  I dag har eg fått mange gratulasjonar på nettet -og elles. Eg s...