onsdag, september 23, 2015

Bok nr.68 -2015: An-Magritt. Nattens brød.


 An-Magritt


An-Magritt er første bind i Falkbergets monumentale verk Nattens brød. Vi befinner oss i et isolert norsk gruvesamfunn på 1600-tallet. Med et levende og intenst miljø og et mangeartet persongalleri beskriver han livet ved smeltehyttene, menneskene som virket der, bygdas menn og kvinner. I bitende vinterkulde kjører den unge An-Magritt malm med en okse fra gruvene til smeltehytta. Hun er ung og sterk som en kar, stolt, men øm og varm på samme tid, folkefører og elskende kvinne. An-Magritt er symbolet på folkets overvintrende vilje og trass.
........................................................
Denne boka er den første i serien: Nattens brød.
1. An-Magritt
2. Plogjernet
3.Johannes
4. Kjærlighetens veier


Eg har alle fire ståande i bokhylla i papirutgåve. Kjøpte dei den tida eg var medlem i Den norske bokklubben. Men An -Magritt kom ut første gong i 1940-det året eg vart fødd.
Eg veit at eg las bøkene då eg fekk dei i hende, men er ikkje sikker på om eg fullførte, for dei var nokså tunge å lese i papirutgåve, ikkje minst på grunn av alle dialektinnslaga.
Det går mykje lettare når Hildegunn Eggen les, for ho beherskar språket på ein fabelaktig måte.Likevel har eg brukt relativt lang tid på boka, og lese mykje om att fordi eg dett ut. Beste har det funka å spele av boka på datamaskina og sitt framfor maskina og strikke.
Eg snakka med bibliotekaren i går, og på biblioteket her har dei ikkje lydbøkene, men alle fire i serien er innlesne på CD-plater og ho kan fjernlåne dei til meg frå Ålesund viss eg vil. Det kan det hende eg vil, men eg trur eg treng ein pause.
Her er mange frammande ord og uttrykk, for i bergverksmiljøet på Røros var der folk frå mange land. No veit eg ikkje all verda om livet på 1600-talet, men eg reknar med at forfattaren var orientert. Stor litteratur er det i alle fall, men eg trur bøkene må vere vanskeleg tilgjengeleg for yngre folk; her er mange "gamle" ord og uttrykk, menge tilvisingar til Bibelen m.m. Det som var nytt for meg var at dei var så opptekne av sol, måne, planetar og stjerner.
Dei fleste veit vel at det er laga ein film om An-Magritt med Liv Ullmann i hovudrolla.(Viss eg tek feil, må de rette på meg.)


Ingen kommentarer:

Dagbok 2024: 24.april

                           Eg gjekk ein runde på Vernet før eg for på møte. Klokka er no 18.04, temperaturen ute er + 7 grader, sola skin no...