onsdag, januar 21, 2015

Bok nr.8 - 2015: Finne ly

Skogen syg meg inn i seg og lukkar seg rundt meg, slik han løynde meg då eg trong han, eit ly mot dei som jaga meg. Det kunne gått så gale, alt saman. Men det har gått godt i staden, og no er eg her.

Finnskogen, 1849. Hanna søkjer teneste hos ein enkemann med to søner. Karfolket på garden har ikkje mykje til overs for dei som er av reisande slekt, og Hanna må halde tett om kven ho er. Den yngste sonen får eit godt auge til henne, men odelsguten står i vegen for hans forsøk på å nærme seg. Fordommar, frykt og sjalusi gjer seg etterkvart gjeldande, og Hanna må ta stilling til kva tryggleiken er verdt om han går på kostnad av hennar eigen fridom.

Finne ly er ei forteljing frå romanifolkets nære forhistorie, som også speglar vår tid.
...............................................................

Aina Basso (født 14. mai 1979) er en norsk forfatter og historiker. Hun kommer fra Giske i Møre og Romsdal. Basso har utgitt fire romaner: Ingen må vite (2008), Fange. 59. Taterpige (2010), Inn i elden (2012) og Finne ly (2014), alle på Det Norske Samlaget.
Hun ble i 2012 nominert til Brageprisen i klassen for ungdomsbøker for romanen Inn i elden. I 2013 ble hun nominert til Kulturdepartementets litteraturpris og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for samme bok. I 2014 fikk hun Sokneprest Alfred Andersson-Ryssts pris for Fange 59. Taterpige.
Aina Basso bor i dag i Oslo.

................................................................................
Dette er den andre boka eg har lese av Aina Basso. Har også lese Fange.59. Taterpige. Eg begynte å lese boka i går kveld, og no har eg lese den ferdig. Den er nesten umuleg å legge frå seg; den har det eg kallar nerve. Det skjer ikkje all verda, men ein skjønar heile tida at noko vil skje. Noko forferdeleg vil skje!
Margrete las nyleg boka og ho har skrive meir utførleg om den.Eg kan berre anbefale andre å lese litteratur av denne forfattaren, som skriv på eit flott nynorsk.(Eg las papirutgåva av boka, den er på ca 250 sider, somme sider er blanke, andre står det lite på.)


1 kommentar:

arieldog sa...

Kjekt å høyre at du likte den!

Dagbok 2024: 22.april

No er klokka blitt 16.35 utan at det har hendt så mykje. Det mest dramatiske som har skjedd er at eg har prøvd å slette alle bilda mine på P...