onsdag, oktober 01, 2014

Bok nr.62 - 2014: Jeg har et teppe i tusen farger.


- Det er så fint å snakke om mat med deg, mamma.
- Lage det, spise det, snakke om det. Men husker du at jeg noen gang tok deg på fanget og koste med deg? Var nær deg?
Jeg rakk akkurat å la mitt eget blikk flyte vekk før det møtte hennes.
- Ikke akkurat husker, men du leste veldig mye for meg, sa jeg.
Nå hadde jeg havnet på dypt vann, jeg skjønte det med det samme ordene forlot munnen.
- Herregud … For en mor jeg har vært. Leste! Som om det kan erstatte kjærlighet.

Anne B. Ragde har skrevet frem et motsetningsfylt portrett av en sterk og kompromissløs alenemor med jobb som maskinkjører på en plastposefabrikk, en kvinne med en stor, men ubenyttet intellektuell kapasitet og en usvikelig tro på høyresiden i norsk politikk, kombinert med en usedvanlig evne til å trylle frem overdådige måltider fra et tomt spiskammer. Denne kvinnen er Annes danske mor, Birte, som døde på senvinteren i 2012. Med humor og kjærlighet skildrer Ragde gode og onde dager fra oppveksten i Trondheim før og etter foreldrenes skilsmisse, og fra årene da Anne selv flyttet hjemmefra og stiftet familie. Den siste tiden Birte levde, var preget av unødige lidelser på et underbemannet sykehjem. Det var rystende å se sin egen mor dø som en fremmedgjort og uverdig pasient.
.............................................................
Etter som eg har lese mange av Ragde sine bøker, og sett og høyrt henne i fleire intervju, synest eg nesten at eg kjenner henne.Det er ein av grunnane til at eg synest det var interessant å lese denne boka. Her fortel ho først og fremst om mor si, som ikkje akkurat var ein A 4 -person. Eg har lenge tenkt å lese om att "Arsenikktårnet" , som er hennar beste bok. Las den for lenge sidan, men vil lese den om att no når eg veit at den handlar om bestemor hennar, og mora sin barndom.
"Jeg har eit teppe........" er ei bok som eg likte godt. Den fortel i tillegg til den personlige historia, også mykje om korleis dagleglivet har endra seg for dei fleste her i landet.Den handlar også om eldreomsorga . Anbefalt.

Dagbok 2024: 2.mai

Klokka er no 17.32, temperaturen på trappa er + 22grader C, så her er det full sommar i dag. Dagen starta med trim frå 10-11,då eg kom heim ...