tirsdag, april 08, 2014

Bok nr.22 - 2014: Gravrøys.

«Spøkelsesskipet kom glidende ut fra mørket, fram over det svarte vannet i sundet, og vek ikke unna for noe eller noen. Gutten i gummibåten rakk ikke å komme seg unna da skipet dukket opp. Den lille farkosten av luft holdt på å kantre i kollisjonen, men i siste øyeblikk greide han å komme seg helt inntil stålskroget og fortøye sin egen båt i relingen. Skipet reiste seg over ham. Det var oljete og rustent, som om det hadde seilt på havet i årtier. Ingen beveget seg på dekk, men dypt inne i skipet dunket det en motor, som et levende hjerte. Gummibåten sprakk og tok inn vann, så gutten hadde ikke noe valg. Han strakte hendene opp mot relingen og klatret om bord.»
Midtsommer på Öland. Tusenvis av turister kommer for å feire midtsommer, og solen steker på den kalkhvite øya, men ferieparadiset skjuler mørke hemmeligheter. En av de besøkende har kommet tilbake for å kreve betaling for en gammel gjeld. Han etterlater seg død og skrekk i sommernatten. Ingen vet hvem han er, eller hva han vil.
Men det er én mann som begynner å ane uråd. Gerlof Davidsson, en av øyas eldste innbyggere, begynner å forstå hvem den ukjente er, og hvorfor han søker hevn. Han har nemlig møtt mannen før, i ungdomstiden, da de begge sto på kirkegården og plutselig hørte banking fra en kiste.
............................................................
Dette er fjerde og siste boka i det som vert kalla Ølandskvartetten, eg meiner at eg har lese alle. Eg har ikkje vore så veldig begeistra for bøkene, for spøkelse er liksom ikkje mi greie, men eg har lese bøkene fordi eg har vore på Øland og i Kalmar eit par vakre sommardagar, og ser øya for meg når eg les. No er her ikkje så mykje spøkeri i denne boka, og eg synest den er mykje annleis enn dei eg har lese før.På mange måtar minner den om bøkene til Arnaldur Indridason, med ein eldre mann som hovudperson.Her er mange "parallelle" handlingar, der vi følgjer fleire av hovudpersonane. Mest interessant er at vi får oppsummert Sovjetunionens historie frå 1930-åra og fram mot vår tid. Boka er på 13 CD-ar. Det er i meste laget for ei slik bok.

Ingen kommentarer:

Dagbok 20 24: 3.mai

 Klokka er no18.30, temperaturen ute er + 20 grader. Det har vore ein strålande dag, med sol frå klar himmel. Eg har vore her åleine heile d...