onsdag, mars 12, 2014

Bok nr.15 - 2014: Fange 59. Taterpige

Den unge taterjenta Maria kjem bort frå følgjet sitt og hamnar på tukthuset. Her fortel ho historia om livet på landevegane, med familien og folket hennar, og med guten ho blei forelska i.
Ei ung taterjente er på flukt gjennom Trondheims gater. Byens vaktarar vil ha henne og folket hennar vekk frå byen. Maria kjem bort frå følgjet sitt og hamnar på tukthuset. Her fortel ho historia om livet på landevegane, med familien og folket hennar, og med guten ho blei forelska i.
Fange 59. Taterpige er eit sterkt portrett av ei ung jente som får livet snudd på hovudet. Dette er ein roman om lengt, vennskap, pågangsmot og kjærleik.
Aina Basso debuterer som vaksenbokforfattar med denne romanen.
Aina Basso (født 14. mai 1979) er en norsk forfatter og historiker. Hun kommer fra Giske i Møre og Romsdal. Basso har utgitt tre romaner: Ingen må vite (2008), Fange. 59. Taterpige (2010) og Inn i elden (2012), alle på Det Norske Samlaget.
Hun ble i 2012 nominert til Brageprisen i klassen for ungdomsbøker for romanen Inn i elden. I 2013 ble hun nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for samme bok.
Aina Basso er spaltist i Nationen og Sunnmørsposten og medlem av redaksjonen til det nynorske nettleksikonet Allkunne.no.
...............................................................................
Eg har lese denne boka på papir. Den er på 250 ikkje altfor tettskrivne sider. Boka er skriven på nynorsk i ein litt spesiell stil.Det eine er at språket er svært stakkato. Korte setningar, ei mengde punktum, avbrotne setningar og setningar som er ufullstendige.Om lag som når vi snakkar.Teksten vekslar mellom notid og Maria sine tankar om fortida. Her er også innfelt diverse gamle tekstar. 
Boka seier på ein måte ikkje alt, det meste må vi lese mellom linjene.Elles har Margrete skrive meir utførlig om den.

Ingen kommentarer:

Dagbok 2024: 22.april

No er klokka blitt 16.35 utan at det har hendt så mykje. Det mest dramatiske som har skjedd er at eg har prøvd å slette alle bilda mine på P...