onsdag, desember 04, 2019

Dagbok 2019: 4.desember

Klokka er no16.50, temperaturen er ca. + 8 grader, akkurat no er det opplett og det blæs. Vegane er nesten berre, berre litt is her og der.
Vakna tidleg i dag, med vonde armar som vanleg, så eg stod like godt opp. Hadde som ein plan om å få gjort noko nyttig i dag, men det er ikkje så enkelt å bestemme seg. Eg vaska knivskuffa og shina kjøkkenet. Så gjekk eg ut og spada vekk litt snø som plogen/skrapa hadde lagt att.
Etter kvart kom eg i siget og tok en tur til Vik. Eg var innom butikken til Målar-Olav og kjøpte panelsåpe og tepperens, til saman vart det over 500 kr, så det kostar å vaske- sjølv om ein gjer det sjølv.
Var ein tur innom Alti og såg etter slike små kvite posar til opptenning i ovnen, det fann eg ikkje. Heller ikkje kubbar av sagmask, som dei hadde til 15 kr pakken sist eg var innom. 
Eg hadde ein heil sekk med store brusflaske som eg skulle pante, derfor handla eg på Kiwi i dag, for der er eg kjend med panteautomaten. Eg trudde eg skulle få ein liten formue i pant, men 62,- kr er ikkje allverda.
Men eg hadde noko stort å sjå fram til, for i dag skulle eg lage meg MIDDAG, det skjer ikkje så ofte. Men i dag altså, gjekk eg med vatn i munnen berre eg tenkte på den herlege maten eg skulle lage.
Eg kan godt tilstå det: Eg er ekstremt glad i spekesild, men har det ikkje ofte. 
Eg kjøpte ein pakke dypfryst sild frå Findus sist eg var inn på Bunnpris. I dag la eg den i vatn til tining mens eg kokte poteter og rabbe(kålrabi). 
Nils var også glad i spekesild, og han var vandt til rabbe eller rabbestappe til, eg ville ha kålstuing. Så vi veksla litt mellom dei to alternativa. At eg ikkje kjøpte kål i dag kom av at kålhovuda var så store, og eg laga ikkje stappe, berre kokte rabbeskiver, eg blei heilt salig då eg oppdaga at eg hadde raudbetar i skapet, og med små lettkokte mandelpoteter til vart det eit herremåltid. Nils og eg brukte å ta to filetar kvar, eller mindre viss silda var salt. Den eg hadde i dag var ikkje så salt, og trur de ikkje at eg greidde å sette til livs tre -3- filetar. Eg hadde bestemt meg før eg åt at i dag skulle vere den dagen då eg åt så mykje eg berre greidde. Og det gjorde eg- og godt var det! Eg angrar ikkje, og eg har enno ikkje begynt å drikke. 
Derimot har eg sove middag. 
Eg har alltid vore glad i spekesild. Eg hugsar frå då eg var lita, då kjøpte vi silda heil og mamma reinska den sjølv. Eg stod spent og følgde med for å sjå om der var ister i silda, for då fekk eg den. Born i dag aner ikkje kor godt det var å ta strengen med ister i munnen og slikke i seg feittet.
Ukjent vil det også vere for dagens barn at eg sette pris på at der var litt bein i silda eg åt i dag-det gjorde den liksom meir ekte.
Mamma var også glad i spekesild, men eg høyrer vel til den siste generasjonen som set prispå denne delikatessen. Eg har ein filet igjen, men kva tid den blir fortært veit eg ikkje. Spekesild er ikkje godt KVAR dag.

Ingen kommentarer:

Dagbok 2024:22.desember

                                                 Starevegen i dag Klokka er no18.07, temperaturen ute er    grader C og det regnar litt småt...