torsdag, juni 27, 2013

Bok nr.32 - 2013: De fem fyrstikkene.

De fem fyrstikkene; tre mordfortellinger
Beskrivelse:
Førstebetjent Kolbjørn K2 Kristiansen har, med god hjelp av sin funksjonshemmede unge rådgiver Patricia Borchmann, løst en stor mordsak i 1968, 1969 og 1970. Denne fjerde boken om Patricia og K2 omhandler tre mordsaker den umake duoen løste i 1971. Samtidig gjenopptas da historien om deres ambivalente forhold, etter at avslutningen på tredje mordsak utløste et brudd.K2s fjerde mordetterforskning er tema i langnovellen Pistolen på plenen. 23. mai blir en rik gammel malerinne skutt inne i sitt storslagne hjem i Holmenkollen. De to mulige morderne er avdødes nevøer - og mordvåpenet ligger ganske uforklarlig igjen midt på plenen. K2 forsøker å løse saken uten Patricia, men en telefonsamtale med henne viser seg nødvendig og avgjørende.Kortromanen De fire vinglassene er K2s femte mordsak. Lille julaften forgiftes en berømt forfatter under en festmiddag. Gjestene er forfatterens kone og hans to elskerinner, som alle har både sterke livshistorier og mulige mordmotiver. Spørsmålene om hvordan og hvorfor det kom dødelig dose gift i forfatterens vinglass og mindre doser i to av de andre, blir sentralt. Patricia sier seg villig til å hjelpe til med å løse mysteriet, når K2 forteller at han feirer julen alene. Men avsløringen av at K2s kjæreste Miriam kommer tilbake til nyttårsfeiringen, utløser et nytt brudd med Patricia. K2s sjette mordetteforskning fortelles i den korte romanen De fem fyrstikkene. 29. desember reagerer en lektor og tidligere motstandsmann voldsomt, da han mottok en konvolutt som bare inneholdt fem fyrstikker. Neste morgen ble han funnet skutt ute i Nordmarka. Spenningsnivået stiger raskt når K2 blir kjent med flere personligheter fra motstandsgruppen - og med et angiverimysterium som våren 1945 kostet gruppens leder livet. Med både Patricia og Miriam i Oslo går det mot en høydramatisk avslutning på året 1971, i etterforskningen så vel som i K2s privatliv.

Eg har lese alle Lahlum sine krimbøker, og kosar meg med desse "gammaldagse" krimgåtene, mykje i same stil som Agatha Christie sine fortellingar. Her er ikkje DNA, mobilar, datamaskinar etc. som i meir moderne krim. Her er ikkje banning eller anna ufint språk. Bøkene til Lahlum minner om krim som eg las i min barndom og ungdom.
Men ein ting er innhaldet, det eg likar best er språket. Det er så stilsikkert og godt, som vel mulig. Også språket er tilbakestilt til 1970 eller der omkring.

3 kommentarer:

Hildegard sa...

Snakka med ei dame på biblioteket i dag om lydbøker, og ho sa at bibliotek-budsjettet til Eid er svært lavt og at Ørsta satsar meir enn Volda.
Eidabesta

Besta sa...

Men det er fullt mulig å låne frå andre bibliotek. Det skal dei vere behjelpelige med på biblioteket. Det er berre å levere ei liste, så skal dei skaffe bøkene. Eg har fått fjernlånt bøker frå Ålesund, blant anna. Og bøkene skal ein kunne levere tilbake på alle bibliotek i landet. Dersom du t.d. låner bøker når du er ute og reiser, skal du kunne levere dei tilbake på Eid.

Hildegard sa...

Kjenner til dette, har bl.a. bestilt "Markens grøde" no, og Svein fekk bl.a. lånt slektsbøker frå Oslo-området for eit par år sidan.

Dagbok 2021: 22.september

  Klokka er no17.05, temperaturen ute er + 12 grader. Akkurat no er det opplett ute, men det har regna nesten i heile dag. I dag skulle eg i...